Tussentijds aanpassen van uw hypotheek?


Heeft u destijds een hypotheek afgesloten tegen een hoge rente? Dan is het waarschijnlijk de moeite waard om na te gaan of dat contract valt open te breken. De eenmalige kosten voor het aanpassen van de hypotheek vallen mogelijk weg tegen de lagere maandelijkse aflossing. Een goede gelegenheid om uw hypotheek na te lopen, is het moment dat de rente wordt herzien. U kunt daar vrijblijvend advies over inwinnen. Maar doet u dat wel bij verschillende adviseurs. Of beter nog, bij een consumentenorganisatie.

Een andere mogelijkheid is de zogenaamde rentemiddeling. Dat is een uitkomst als u destijds tegen een hoge rente, bijvoorbeeld negen procent, een hypotheek hebt afgesloten. Ligt de rente nu op vijf procent dan zou de hypotheekrente tot zeven procent kunnen worden bemiddeld. Het kan zijn dat uw bank of hypotheekverstrekker tegen een bepaalde vergoeding rentemiddeling voorstelt. U kunt er ook zelf naar informeren.
Aflossen van uw huidige hypotheek en elders een andere lening afsluiten is altijd onvoordelig. Meestal is de boete gelijk aan het totale bedrag dat de bank aan rente misloopt. Daar schiet u per saldo niets mee op, terwijl u wel voor alle kosten voor het afsluiten van de nieuwe hypotheek opdraait.