Spaarbrieven of spaarbewijzen?


Een spaarbrief of spaarbewijs is een waardepapier dat u tegen een bepaald bedrag van de bank koopt. De rente is vooraf vastgesteld, net als de looptijden. U krijgt de rente niet periodiek uitgekeerd. Het wordt door de bank tegen de afgesproken rente herbelegd. U kunt het tegoed van het spaarbewijs eerder opnemen. Maar in dat geval is de rente altijd een stuk lager dan aan het eind van de afgesproken termijn.

Het aantrekkelijke van een spaarbewijs is dat u zelf kunt kiezen wanneer u de rente opneemt. Daardoor bepaalt u zelf wanneer het rentebedrag bij uw belastbaar inkomen wordt opgeteld. Dat is gunstig als u nu in een vrij hoge belastingschaal zit, maar later minder inkomstenbelasting gaat betalen. Als het geld vrijkomt, betaalt u er minder belasting over. Het is daarom vaak voordeliger om de rente te verzilveren na uw pensionering.

Spaarbewijzen zijn er in twee soorten: aan toonder en op naam. Bewijzen op naam zijn vrijwel direct na aankoop vervroegd inwisselbaar. Voor bewijzen aan toonder kan dat vaak pas na een jaar of nog later. Spaarbewijzen aan toonder hebben daarnaast nog een belangrijk nadeel. Mocht de bank failliet gaan, dan loopt u het risico dat u al uw ingelegde geld kwijt bent. De spaarbrief aan toonder valt namelijk niet onder de collectieve garantieregeling van De Nederlandsche Bank.