Snel geld nodig


Tegenwoordig kunt u, wanneer u snel geld nodig heeft, bij verschillende kredietverstrekkers terecht om op korte termijn een bedrag tot 500 euro te lenen. Deze vorm van een lening heet ook wel een minilening, een minikrediet of een flitslening.
Kredietverstrekkers van deze leningen, zoals bijvoorbeeld Voorschotje, Extraatje, Cashbob en Saldodipje.nl, zijn gericht op mensen die snel geld nodig hebben. Ze vielen eerder niet onder het financieel toezicht van Autoriteit Financiële Markten (AFM). De Tweede Kamer besloot in 2011 dat de kredietverstrekkers van deze leningen voortaan wel onder het AFM vallen. Sindsdien mag er voor kleine kredieten maximaal 16% rente gerekend worden, zodat mensen die snel geld nodig hebben niet te veel rente betalen.
Op dit moment vragen de kredietverstrekkers aan mensen die snel geld nodig hebben om weinig of geen rente, maar brengen wel andere kosten in rekening. Deze kosten komen op het zelfde neer als rente, maar hebben een andere naam. Zo betaalt u bij Saldodipje.nl geen rente, maar moet u voor de honderd euro die u leent 23 euro aan kosten voor garantstelling betalen. U kunt geld lenen wanneer u snel geld nodig heeft, maar houdt u er rekening mee dat de extra kosten erg hoog kunnen zijn.

Student lenen

Het studentenleven staat niet bekend om zijn weelde. Veel studenten geven meer geld uit dan dat er binnenkomt aan studiefinanciering. Gelukkig is het zo dat je als student kan lenen, er zijn speciale studentenleningen. Voor een thuiswonende student is de studiefinanciering ongeveer honderd euro per maand. Uitwonende studenten krijgen iets meer dan 250 euro per maand. Vooral voor studenten die op zichzelf wonen, is dit bedrag niet altijd voldoende. Als student lenen is dan een ideale uitkomst.
Een student kan lenen bij DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) tegen een laag rentepercentage. In 2011 was het rentepercentage voor een studentenlening 1,5%. Als je besluit als student te lenen, houd er dan erg in dat je alles terug moet betalen. Elke student kan lenen, maar moet het geleende bedrag wel terugbetalen. Wanneer je moet starten met terugbetalen, is afhankelijk van wanneer je voor de laatste keer je studiefinanciering ontving. Je moet gaan terugbetalen vanaf 1 januari volgend op de datum waarop je als laatste je studiefinanciering ontving. In de eerste twee jaar hoef je niets terug te betalen, maar het mag wel. Daarna moet je verspreid over maximaal vijftien jaar je studentenlening terugbetalen, inclusief rente.

Veel geld lenen

Om veel geld te lenen hoort ook veel terugbetalen. Vaak zit je er voor langere tijd aan vast en betaal je dus ook lange tijd rente.
Denk er goed of het verstandig is om veel geld te lenen. Is het echt nodig? Als het gaat om een huis, is dat over het algemeen een goede investering. Om veel geld te lenen voor een auto is het de vraag of dat verstandig is. Hoe lang duurt het voordat je de lening hebt afbetaald? Stel dat je tegen die tijd alweer een nieuwe auto nodig hebt en jij moet nog steeds de schuld van de vorige auto!
Om veel geld te lenen is het verstandig om je goed te laten informeren bij de verschillende, betrouwbare kredietverstrekkers. Wat zijn de voorwaarden, hoe lang zit je eraan vast, en wat moet je per maand terug betalen? Kan je dat maandelijks opbrengen? Ook als je je baan kwijt raakt? Vraag daarom goed door bij kredietverstrekkers en laat je goed informeren. Vergelijk de voorwaarden en de rente die de verschillende kredietverstrekkers aanbieden voordat je veel geld gaat lenen, dit kan je veel geld besparen!

Verantwoord lenen

Verantwoord lenen is lenen waarvan je zeker weet dat je de kosten kan dragen voor het terugbetalen voor het geleende bedrag. Je zou van tevoren moeten berekenen of de kosten daarvan passen binnen jouw persoonlijk budget. Weet je zeker dat je het bedrag wil lenen? Zou je er misschien ook voor kunnen sparen? Wil je lenen voor je studie? Dan kan je vaak voordelig en verantwoord lenen bij DUO via de Rijksoverheid.
Vergelijk alle verschillende rentes en voorwaarden om verantwoord te lenen. Ga op onderzoek uit of de betreffende kredietverstrekker betrouwbaar is en vraag aan familie en vrienden waar en hoe zij verantwoord lenen.
Als je geld leent wordt dat geregistreerd bij het BKR (Bureau Krediet Registratie). Banken en kredietverstrekkers kunnen op deze wijze nagaan of je elders nog meer geld leent en of je ooit betalingsproblemen hebt gehad. Het is erg belangrijk dat je goede afspraken maakt en dat je een goed gevoel hebt bij de kredietverstrekker. Als je geld leent,is het belangrijk om verantwoord te lenen