Lenen via de hypotheek?


Een andere manier om geld te lenen is uw bestaande hypotheek hiervoor te gebruiken. Aan deze mogelijkheid zitten wel een paar haken en ogen. De maandelijkse aflossing van de hypotheek gaat omhoog. En dat geldt misschien ook voor de totale aflossingsperiode. Realiseert u zich dus goed wat de gevolgen kunnen zijn.

Lenen via de hypotheek is mogelijk bij een overwaarde van uw woning. In dat geval is uw huis in de loop van de tijd meer waard geworden dan de som die u destijds geleend hebt. Overwaarde betekent dus dat u geld overhoudt als u uw huis zou verkopen en de hypotheek helemaal aflost. Dat is overigens altijd een momentopname. De waarde hangt af van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. Bij een daadwerkelijke verkoop kunt u hoger maar net zo goed lager uitkomen. Met uw huis als onderpand kunt u een bedrag boven de vijfduizend gulden lenen. De rente over een lening via de hypotheek is gelijk aan de bestaande hypotheekrente plus een opslag van hooguit 0,5 procent. Daarmee bent u meestal een paar procent voordeliger uit dan bij andere kredietvormen. Voor ouderen is lenen via de hypotheek een ander verhaal. Wie ouder is dan 55 of 6o jaar kan beter voor een persoonlijke lening kiezen. Hij of zij moet namelijk bij het aanpassen van de hypotheek een overlijdensrisicoverzekering afsluiten. Bij het doorlopend krediet en de persoonlijke lening is die verzekering juist gratis.

Helaas krijgt u bij lenen via de hypotheek nog wel een paar rekeningen gepresenteerd. Als u destijds bij de koop van uw huis evenveel geld hebt geleend als in de oorspronkelijke hypotheekakte is opgenomen, moet u opnieuw naar de notaris. Die moet de hypotheek verhogen of een tweede hypotheek afsluiten. Dat kost u voor een tweede hypotheek van vijftigduizend gulden rond de duizend gulden.

Daarnaast moet u doorgaans uw huis opnieuw laten taxeren. Ook daar bent u, afhankelijk van de taxatiewaarde, zeker een paar honderd gulden aan kwijt. En dan zijn er nog de afsluitkosten van de geldverstrekker. Die komen vaak op zo’n een procent van de geleende som. Bij de verbouwing van uw huis betaalt u dat allemaal niet voor niets. Het is een investering, want door de verbouwing stijgt de waarde van uw huis.