Je ziet weleens advertenties waarin een voordelig aanbod wordt gedaan om geld te lenen. Hoe kun je beoordelen of zo’n aanbod gunstig is?


Een kredietverstrekker is verplicht in alle advertenties met kredietaanbiedingen te vermelden wat de effectieve rente op jaarbasis is die je moet betalen. Hierdoor is het eenvoudiger geworden om een objectieve vergelijking te maken tussen soorten leningen en de aanbieders onderling.

Deze wet stelt nog meer eisen aan dit soort advertenties. Als in advertenties leningen worden aangeboden voor de aankoop van goederen, bijvoorbeeld een auto of artikelen van een postorderbedrijf, dan moet ook
vermeld worden wat het artikel kost bij contante betaling. Bovendien moet worden opgegeven wat het kost bij koop op afbetaling, want dan betaal je een leenbedrag plus rente. In advertenties met kredietaanbiedingen mogen niet langer wervende mededelingen worden opgenomen als lopende leningen of bestaande schulden geen bezwaar’ of `Overnante lopende lening geen problem’. Om je te behoeden voor het ondoordacht en onverantwoord lenen van (grote) sommen geld is het ook verboden te adverteren met een termijn waarbinnen op je kredietaanvraag wordt beslist. Kreten als `Nu gebeld, morgen geld’, `Snelkrediee, ‘Binnen den dag geld’, ‘In een wip ‘n voile knip’, `Met vandaag nog ‘n lening’ en ‘Bel de direct-geld-lijn’ mogen niet meer. Verder moeten bij vermelding van de `vanaftarieven’ naast de minimum ook de maximum rentetarieven staan.