Gratis of Prepaid Creditcard vergelijken, aanvragen en wat is nu verstandig?


Wie boven een bepaald inkomen zit, kan een creditcard aanvragen. Daar hoeft u trouwens weinig voor te doen. Uw bank of giro brengt u vanzelf wel op het idee. Met de creditcard koopt u nu en betaalt u later. Uw handtekening, soms een csv code en soms pincode is genoeg. Het voordeel boven het gewone bankpasje is dat de betaling niet afhankelijk is van een positief saldo. U mag elke maand met de creditcard een maximaal bedrag uitgeven. Die limiet is gekoppeld aan uw maandelijkse inkomsten. Het voordeel van de latere afschrijving is dat u langer rente geniet op uw lopende rekening. Het nadeel is dat u minder zicht hebt op al uw bestedingen. De vraag is natuurlijk wat de aparte creditcardmaatschappijen aan de transacties overhouden. Maakt u zich geen zorgen. De kredietrente voor de bezitters van de kaart is hoog. En daarnaast betalen de winkeliers fors mee aan elke transactie. Dat is ook precies de reden waarom u in ons land lang niet overal met een creditcard terecht kunt. De detailhandel is doorgaans zo’n vijf procent provisie kwijt aan de creditcard-maatschappij.

Als houder van een creditcard moet u op uw hoede zijn. Zeker bij de aparte creditcardmaatschappijen. Allereerst betaalt u per maand of per jaar voor het bezit van de creditcard. Sommige credit cards zijn gratis maar daar zijn dan voorwaarden aan verbonden. Vaak is zitten er minimum bestedings eisen een “gratis” creditcard of gelden er mindere gunsitge rente tarieven voor gratis creditcards. De vaste kosten voor een gemiddeld creditcard komen al gauw op zo’n 50 euro per jaar. U krijgt daar in feite een kredietrekening voor terug. Uitstel van betaling is altijd mogelijk. U kunt het krediet vaak in termijnen aflossen, maar wel tegen een stevige rente. Meestal gaat het om een rente van tientallen procenten. Dat is wel iets om van tevoren goed na te lezen in de voorwaarden en de verschillende creditcards eerst goed te vergelijken voordat je overgaat met het aanvragen . Hetzelfde geldt voor het eigen risico bij verlies of diefstal.

In het buitenland beleeft u meer plezier aan een creditcard. U kunt op relatief veel plaatsen uw kaart gebruiken. In restaurants, winkels of in het ziekenhuis. Het is een prettig en veilig idee dat u niet al te veel geld op zak hoeft te hebben. Het bedrag dat van uw rekening wordt afgeschreven voor buitenlandse aankopen met de creditcard wordt omgerekend naar een gunstige koers. Bedenk wel dat pinnen met de creditcard meestal onvoordeliger is dan met een gewone bank- of giropas.

Een prepaid creditcard is een creditcard met een tegoed. Het verschil tussen een prepaid creditcard en een gewone creditcard is dat met een prepaid card je niet meer risico loopt dan het overeengekomen bedrag. Dit biedt voordelen wanneer men online betalingen wil verrichten. In plaats van dat er fraude gepleegd kan worden tot dat de limiet van de kaart is bereikt kan je met een prepaid creditcard niet meer kwijt raken dan het bedrag wat op de kaart staat. Het is verstandig om de voorwaarden, kosten en rente tarieven van verschillende creditcards te vergelijken voordat je gaat aanvragen.