Een voordelige lening


Iedereen komt weleens in een situatie waarin hij of zij extra geld nodig heeft. Wanneer je dit niet achter de hand hebt (in de vorm van een spaarrekening), kan een lening een uitstekend alternatief zijn. Maar hoe ga je op zoek naar een voordelige lening?
Allereerst hangt dat af van je definitie van “voordelige lening”. Een lening waarbij je weinig rente betaalt, maar waarbij je binnen korte termijn moet terugbetalen, is een allesbehalve voordelige lening wanneer je op voorhand weet dat je de terugbetalingstermijn niet haalt. Een voordelige lening is dus méér dan “zo veel mogelijk geld en zo weinig mogelijk rente”.
Ook leningen die qua rentepercentage voordelig lijken uit te vallen, hoeven lang niet altijd gunstig te zijn. Kortlopende leningen, waarbij geen tot weinig rente berekend wordt, brengen vaak servicekosten in rekening. Deze servicekosten moet je meenemen in je afweging: heb je hier wel of niet te maken met een voordelige lening?
Overigens: mensen zonder negatieve BKR-notering kunnen vaak sneller een lening afsluiten. Omdat de geldverstrekker meer zekerheid heeft dat het geld daadwerkelijk wordt terugbetaald, kan gemakkelijker een voordelige lening worden aangeboden.