Een studie lening


Een studie lening is vaak een ander soort lening, dat wordt verstrekt met aantrekkelijkere voorwaarden, dan een gewone lening. Zo mag u er langer over doen om het terug te betalen en is de rente lager. Een studie lening wordt afgegeven door banken en kredietverstrekkers. Ook kunt u lenen bij Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).
Bij het kiezen van een studie lening moet u letten op welke aanbieder de beste prijs/kwaliteit verhouding heeft. Kijk ook of de verstrekker onder toezicht staat van Autoriteit Financiële Marken (AFM). U kunt bij verschillende aanbieders offertes voor een studie lening aanvragen.
Wanneer u bij DUO gaat lenen, kunt u er voor kiezen om de studie lening één of twee maanden aan te zetten. Zo kunt u geld lenen in de maanden wanneer het u uitkomt. Na uw studie moet u de kosten van de lening terugbetalen. U kunt vijftien jaar doen over het terugbetalen van uw studieschuld. Wanneer u na uw studie niet genoeg geld heeft om het maandelijkse bedrag van minimaal 45.41 euro af te betalen, kunt u aan DUO vragen om het maandelijkse bedrag te verlagen. Ook is het vanaf 2012 mogelijk om het aflossen van de studieschuld van de studie lening te staken.