De taxatie van uw woning?


De bank verlangt daarnaast een taxatierapport van de woning, tenzij het om nieuwbouw gaat. Het huis is het onderpand voor de lening. De bank wil daarom de executiewaarde weten. Dat is het bedrag dat het huis oplevert bij onmiddellijke gedwongen verkoop. Dat is bijvoorbeeld aan de orde als u uw maandelijkse termijnen niet wilt of niet kunt betalen. Het taxatierapport komt voor rekening van de koper.

De prijs is gebaseerd op de koopsom. Volgens de officiële tarieven van de NVM betaalt u 0,185 % van de koopsom voor taxatie van een woning tot € 250.000,-, exclusief BTW. Over het bedrag daarboven rekent de taxateur 0,165 % van de koopsom. Bij een koopsom van €300.000.-bent u dus € 545,- kwijt voor de taxatie. Overigens valt over dit tarief soms nog te onderhandelen met de makelaar of taxateur.

Met al deze gegevens (inkomen, gezondheid en taxatie) kunt u een hypotheek aanvragen. Dat kunt u, mogelijk via uw adviseur, bij meerdere banken of instellingen tegelijk doen. Aannemend dat u al eerder uw maximale hypotheek hebt berekend, moet u rekening houden met ongeveer vier weken voor uw hypotheekaanvraag is goedgekeurd.