De hypotheekkeuze hoe doe ik dat?


Welke hypotheek is geschikt voor u? Dat is geen eenvoudige vraag. Het hangt maar net van uw financiële situatie af. De spaarhypotheek kan bijvoorbeeld belastingvoordeel opleveren als u in een wat hogere inkomenscategorie zit. Terwijl de krediethypotheek juist gunstig is als u veel eigen geld kunt inbrengen. De hypotheekkeuze is een strikt persoonlijke beslissing. Kiest u voor zekerheid of bent u bereid risico’s te lopen? Neem in elk geval geen overhaaste beslissingen. Natuurlijk, dat is een open deur. Maar het komt nog vaak genoeg voor dat zich een unieke kans voordoet. Het absolute droomhuis dient zich aan. Dan is er geen tijd te verliezen. Snel een bod uitbrengen en dan halsoverkop een hypotheek regelen. Hoe begrijpelijk misschien ook, verstandig is het niet.

Op welk advies moet u afgaan? De laatste jaren heeft elke winkelstraat er wel een hypotheekshop bij gekregen. U kunt daar gewoon binnenlopen en een afspraak maken. Geheel vrijblijvend. Een oriënterend gesprek kost u niets. Die kosten komen later wel. Ook al merkt u daar niets van. Want uw adviseur ontvangt natuurlijk provisie van de hypotheekverstrekker waar u — door zijn bemiddeling — een hypotheek afsluit. Op zich hoeft dat geen probleem te zijn. Zolang het advies inderdaad precies aansluit bij uw persoonlijke financiële huishouding. Maar het is altijd gissen naar de onpartijdigheid van de hypotheekadviseur. De ene bank stelt hem of haar waarschijnlijk een hogere bonus in het vooruitzicht dan de andere. Volgens een schatting van de Vereniging Consument & Geldzaken komt de afsluitprovisie voor tussenpersonen bij een hypotheek globaal neer op drie tot vier procent van de leensom.
Het is daarom van groot belang dat u zelf verschillende offertes vergelijkt. Of, nog beter, die offertes aan een onafhankelijke partij voorlegt. De Vereniging Eigen Huis of de Consumentenbond bijvoorbeeld. Bij de vergelijking van offertes moet u vooral kijken naar de netto (werkelijke) rente.