Betalen via Internet?


Winkelen vanachter de pc heeft toekomst, zo is de algemene verwachting. Zeker voor de consument kan shoppen via internet gunstig uitpakken. Kijken, vergelijken en kopen gaat immers razendsnel per computer. Eén klik en u stapt naar de concurrent. Via het wereldwijde net kunt u in principe overal zoeken naar de scherpste prijs of de hoogste kwaliteit. Er duiken zelfs aparte internetbedrijfjes op die in een handomdraai een overzicht van het door u gewenste artikel kunnen leveren. Daarnaast kan digitaal boodschappen doen voordeliger zijn. Omdat u niet meer van de ene naar de andere winkel sjouwt, hoeft de handelaar geen winkel meer in te richten. Zijn etalage blijft beperkt tot de web-site. De leverancier kan zich daardoor beter op de in- en verkoop concentreren. Als het goed is, gaan de prijzen daardoor omlaag.

Hoe u via internet betaalt? Als u uw keuze hebt bepaald, stuurt u on line de gegevens van uw creditcard: het nummer plus de datum waarop de kaart zijn geldigheid verliest. U moet ze intoetsen op het formulier van de leverancier of internetwinkel. De betaling is daarmee rond en u krijgt uw artikel thuis gestuurd.
Een ideale situatie. Maar daar moeten we nog wel even op wachten. Van grootschalig digitaal winkelen en betalen is voorlopig nog geen sprake. Simpelweg omdat het nog te veel onzekerheden met zich meebrengt. Hieronder volgen de belangrijkste belemmeringen:

Lange wachttijden: surfen op het net, op zoek naar geschikte producten is vaak tijdrovend. Bovendien staat de telefoonlijn open en lopen de kosten op. Daar kan snel verandering in komen. Sites worden steeds beter toegankelijk en de providers (die zorgen voor de aansluiting op internet) kunnen hoe langer hoe meer verkeer verwerken. Als u via de kabel internet gebruikt, verdwijnt ook die hoge telefoonrekening.

— Transport en logistiek: veel internetwinkels zitten in het buitenland. Bestellen en betalen is geen probleem. Maar houdt u wel rekening met de bijkomende transportkosten en eventueel ook invoerrechten. Dit vertelt de leverancier er niet altijd bij. Het is trouwens de vraag hoe snel u het product in huis hebt. Bij een veelvuldig via internet verhandeld artikel als de cd komen wachttijden voor van meer dan vier weken.

— Garantie: u koopt een artikel via internet, maar waar kunt u terecht met eventuele klachten? Welke garantie kunt u krijgen en geldt die ook voor Nederland?

Let op: fraude bij digitaal betalen