Betaalvormen?


Betalen wordt steeds gemakkelijker. Pinnen, chippen, een creditcard… De betaalvormen veranderen in hoog tempo. Hoe kort geleden is het dat u op het postkantoor in de rij stond om geld op te nemen? Terwijl tegenwoordig op elke straathoek wel een geldautomaat is te vinden. Thuis betalen is ook heel gewoon geworden. Een acceptgiro invullen, maandelijks betalen via een machtiging. En ook via internet kunt u hoe langer hoe meer artikelen aanschaffen.

Tot in lengte van dagen zullen verschillende betalingsvormen naast elkaar blijven bestaan, omdat we op verschillende locaties zo gemakkelijk mogelijk willen betalen. In het café rekent u af met contant geld. Daar gaat het om kleinere bedragen. In het restaurant is plastic geld vaak handiger omdat de rekening hoger is.

En we zijn er nog lang niet. Banken, andere geldhandelaren en ook detaillisten komen ongetwijfeld weer met nieuwe betalingsmogelijkheden. Bedenk wel dat bij al die vormen ook het belang van de andere partij in het spel is. Vaak gaat het om efficiënter betalingsverkeer. Dat is precies de reden waarom de betaalkaarten zo geruisloos verdwijnen. De verwerking kost de bank meer geld dan het oplevert. Vaak ook valt voor banken gewoon geld te verdienen aan nieuwe betaalvormen. Telebankieren, telefonisch geld overmaken. Het is allemaal prachtig en razendsnel, maar er hangt wel een prijskaartje aan. Hoe onopvallend misschien ook.

Een ander probleem is de veiligheid. Wie veel geld op zak heeft loopt risico. Dat mag duidelijk zijn. Maar dat geldt ook voor de consument die graag via internet wil betalen. En voor de bezitter van een klanten-kaart.