Beleggingsfonds?


Niet iedereen heeft evenveel tijd, kennis en ervaring om zelf te gaan beleggen. Aankomende effectenhandelaren doen er daarom goed aan hun kapitaal bij een beleggingsfonds onder te brengen. Zo’n fonds belegt in aandelen, opties, obligaties, onroerend goed of combinaties daarvan. U kunt kiezen uit themafondsen, regio- of landenfondsen. Bij een beleggingsfonds maakt u gebruik van de kennis van specialisten. Zij kunnen inschatten wanneer het aantrekkelijk is bepaalde aandelen te kopen ofte verkopen. Het risico is gespreid. Bij de samenstelling van uw aandelenpakket kunt u aangeven of u veel of weinig risico wenst te lopen. Alleen, de beursspecialisten doen hun werk niet voor niets. Hun kosten worden verrekend met uw rendement.
Dit is een uiterst gemakkelijke manier van beleggen. U laat alles over aan een bank of verzekeraar. Die hebben meestal zelf een aantal huisfondsen waar u elk gewenst bedrag (meestal vanaf vijfhonderd gulden) kunt laten beleggen. U kunt ook maandelijks een bedrag storten. U bepaalt zelf het risico en de aard van de belegging.
Wilt u toch zelf beleggen? Dat kan alleen via een bank of effectenkantoor. Pas als u daar een effectenrekening opent, kunt u zelf beursorders plaatsen. U geeft dan opdracht om effecten te kopen of te verkopen. De handel in aandelen speelt zich af op de effectenbeurs. De aan- en verkoop van effecten is in handen van professionele beurshandelaren.