Beleggen?


Wie spaart, geeft zijn geld in bewaring bij de bank. Als beloning ontvangt hij of zij na verloop van tijd rente. Het rentepercentage mag dan laag zijn, het risico is te verwaarlozen. U voorkomt op zijn minst dat uw geld aan waarde verliest door de inflatie. Bovendien weet u waar u aan toe bent: het geld blijft geld.

Wie belegt, koopt met het geld een bepaald product in de hoop dat het na verloop van tijd meer waard wordt. Dat kan een huis zijn maar net zo goed postzegels, goudstaven of schilderijen. Geld beleggen in aardappelen die nog gerooid moeten worden, is ook een mogelijkheid. Dat gebeurt op de aardappeltermijnmarkt. Ook hier speculeert de belegger op een waardestijging. Als de aardappelen worden geoogst, kunt u ze voor een hogere prijs op de markt brengen. Hetzelfde geldt voor de handel in valuta.

Toch denkt vrijwel iedereen bij beleggen aan aandelen of obligaties. En steeds vaker blijft het niet bij denken alleen. Hoe langer hoe meer mensen slaan aan het beleggen. Ze voelen zich aangetrokken door de spectaculaire winsten die de laatste jaren vooral in de aandelenhandel zijn behaald. Want het rendement bij beleggen kan veel hoger zijn dan bij sparen. Maar daar staan ook grotere risico’s tegenover. In dit hoofdstuk geven we voorbeelden van effectenhandel.