Als je partner geen aangifte inkomstenbelasting hoeft to doen, maar wel rente betaalt over een lening, mag jij dan die rente aftrekken bij je eigen aangifte? En omgekeerd, als je partner rente ontvangt?


Het hangt ervan af of je getrouwd bent met je partner. Zijn jullie net getrouwd, dan moet ieder alles persoonlijk aangeven en valt er niets heen en weer te schuiven. Als een van beiden dan wel een flink bedrag aan rente heeft betaald en geen aangifte inkomstenbelasting hoeft te doen, kan de betaalde rente worden teruggevraagd met een T-biljet. Dat kun je aanvragen bij de Belastingdienst. Dat heeft alleen zin als je meer dan € 319,- (1992), voor personen jonger dan 65 jaar moet terugontvangen, want lagere bedragen betaalt de Belastingdienst niet terug. Voor belastingplichtigen ouder dan 65 jaar geldt een drempel van € 213,(1992).
Als jullie wel getrouwd zijn moet de rente worden opgegeven door degene met het hoogste inkomen. Dat geldt voor zowel ontvangen als betaalde rente en ook al doet de ander net zo goed aangifte voor de inkomstenbelasting.